Penguin har fått en uppdatering och blir nu till en del av Googles kärnalgoritm. Algoritmerna baseras på fler än 200 signaler som sammantaget hjälper till att söka fram bästa möjliga svar på det du söker. Signalerna inkluderar bland annat; specifika ord på webbplatser, hur färskt innehållet på en hemsida är, sidans PageRank och vilken region du befinner dig i.

En av de många signalerna heter Penguin. Den lanserades 2012 och är känd som en av de delar som finns till för att motverka spam tillsammans med andra kända delar som Panda och Payday. Efter en tids utveckling och tester har Penguin fått en uppdatering som rullas ut för alla språk.

Uppdateringen innehåller två viktiga och efterfrågade förändringar:

  • Penguin jobbar nu i realtid. Tidigare har listan på hemsidor påverkade av Penguin uppdaterats periodiskt och alla på en och samma gång. När en webmaster förbättrat sidan och dess närvaro på internet har många av Googles algoritmer reagerat mycket snabbt, medan andra, som Penguin, behövde uppdateras. Med den här förändringen uppdateras Penguins data i realtid. Därför kommer eventuella förändringar bli synliga mycket snabbare.
  • Penguin är ännu mer detaljerad. Penguin devalverar spam genom att justera webbplatsens rankning baserat på spam-signaler snarare än att i ett slag påverka hela sidans rankning.

De som fastnar i Penguins nät kan nu, tack vare uppdateringar i realtid, snabbare komma ur det när problemen lösts. Det betyder också att det straffar sig betydligt snabbare att använda vissa tekniker som Google inte tycker om. Du som redan följer Googles riktlinjer behöver troligtvis inte oroa dig alls.

Uppdateringen tjänar till att belöna de som producerar ett bra innehåll som är värdefullt för Googles användare. Samtidigt tillmötesgår Google många webmasters som länge har önskat sig möjligheten att kunna rätta till problem och se effekten av förändringar snabbare.

Uppdateringen började rullas ut 23 september 2016 och vi förväntar oss att börja se resultaten utav den inom en mycket snar framtid.